Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Zapiekanka ryżowa z jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl.
  • mleko 3,2%

    3 szkl.
  • cukier

    1 szkl.
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • jabłka

    1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż wypłukać w zimnej wodzie. Wsypać do garnka, wlać mleko, gotować, aż ryż zmięknie. Garnek przykryć ściereczką, zawinąć w koc lub kołdrę na 2 godz., aby ryż dobrze napęczniał. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Owoce wymieszać z cynamonem i cukrem. Na blasze ułożyć ryż i warstwę jabłek. Wierzch zapiekanki pokryć cienkimi plastrami masła. Wstawić do piekarnika na ok. 60 min., zapiekać w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

23.09.2012 12:10
dobry

adam1f

23.09.2012 12:09
dobra

Joanna108

03.05.2012 09:47
coś dla dzieciaków :)

bernadetta2

26.02.2012 12:17
super

usmiech

10.12.2011 11:27
ciekawe

byMJ

06.10.2011 02:08
smaczne

iknbozka

01.10.2011 20:01
smaczna

Dorian

27.09.2011 15:15
pysznosc

Smakosz6

18.07.2011 18:25
mmmmmmmmmmmmmmmmmm

stokrotka

17.06.2011 16:26
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat