Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony o smaku wiśniowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartka kurczaka 1 sztuka
marchewki 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/8 sztuki
por 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
buraki czerwone 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
papryczka chilli mała - może być suszona 1 sztuka
Przyprawa do zup Kucharek- ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Konrra w proszku do ostatecznego dopra 1 do smaku
sól 1 do smaku
pieprz mielony czarny Prymat 1 do smaku
grzybek suszony 1 sztuka
wiśnie bez pestek 15 sztuki
wołowina 30 (rosołowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony o smaku wiśniowym :

Barszcz czerwony o smaku wiśniowym :
Pomysł na barszczyk czerwony o lekko wiśniowym posmaku .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
0,3 kg wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera ( wielkości pietruszki )
1/3 pora
1 cebula
1 kg buraków
15 wiśni bez pestek ( mogą być mrożone )
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 goździk
1 mała papryczka chilli
maggi ( lub inna przyprawa do zup ) – ja używam Barszczu czerwonego Konrra w proszku do ostatecznego doprawienia zupy
sól
pieprz mielony
1 grzybek suszony

Mięso , obrane warzywa , obrane i pokrojone na kawałki buraki , przyprawy ( oprócz maggi ), 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu ,papryczkę chilli , wiśnie – ułożyć w dużym , szerokim garnku i zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny ( ma tylko lekko ,, mrugać „ ).Przecedzić wywar ( jeśli trzeba to przez gazę ).Doprawić do smaku ( jeśli doprawiamy inną przyprawa niż Barszcz czerwony to proponuję dodatkowo dodać odrobinę soku z cytryny który nie tylko lekko zakwasi barszczyk , ale i wydobędzie jego rubinowy kolor .

Mięso wyjęte z zupy obrać od kości. Usunąć skóry, i chrząstki .Zmielić i użyć jako farsz np. do pasztecików które podamy do tego barszczu .

Ja podałam z ,, Rożkami z francuskiego ciasta z obgotowaną kapustą i pieczarkami „

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 01.03.2012 22:01
super
Jolanta40 22.10.2010 09:19
idealny na jesienną słotę
cukiereczek 16.10.2010 08:58
Coś nowego I interesującego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak