Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka zapiekane w szpinaku z serkiem topionym i żółtym serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeży szpinak 30 dag
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
gęsta śmietana 250 ml
bulion 3/4 szkl
serek topiony śmietankowy duży 1
jajko 8
żółty ser 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane w szpinaku z serkiem topionym i żółtym serem

Piekarnik rozgrzewamy do 180 * C .
Szpinak blanszujemy 3 minuty we wrzątku ,wyciągamy sitkiem na papierowe ręczniki ,delikatnie odsączamy z wody .Szykujemy małe porcelanowe lub żaroodporne foremki .Do każdej wkładamy szpinak na dno i boki lekko dociskając do ścianek foremek.
Stapiamy masło w rondelku ,oprószamy je mąką ,zasmażamy ale nie na rumiano.Stale mieszamy ,Dodajemy śmietanę ,a następnie cienkim strumieniem wlewamy bulion ,może byc z kostek.Wrzucamy pokrojony serek topiony ,całośc podgrzewamy ,aż zaczyna gęstniec. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do foremek wlewamy po porcji gorącego sosu .Do każdej wbijamy po 2 jajka .Wierz posypujemy startym żółtym serem .Pieczemy około 15 minut .Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy czerwonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 03.11.2013 00:01
ależ to musi być smaczne
Wacław 04.08.2011 11:50
takiej potrawy jeszcze nie jadlem
barbara11561 29.04.2011 09:21
Fajny ten przepis:)
ben-ka 16.11.2010 12:38
Ciekawy przepis:)
edyta44 15.11.2010 14:38
pewnie dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak