Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne a\'la Basia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lasagne ok. 8 płatów
mięsa mielonego drobiowego 20 dag
mięsa mielonego wieprzowego 20 dag
papryki czerwonej 0,5
papryki żółtej 0,5
papryki zielonej 0,5
pomidory świeże 2
pomidory z puszki
pieczarek 30 dag
cebula
ząbki czosnku 2
śmietana 18-procentowa
żółty ser
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Opcjonalnie:
koncentrat pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne a\'la Basia

Płaty lasagne zagotować w osolonej wodzie, ale nie gotować do miękkości. Mięsa mielone połączyć, wrzucić na dużą patelnię na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem, rozdrobnić, przesmażyć. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do osobnego rondelka na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę, umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki, przesmażyć razem, dopóki papryka nieco nie zmięknie, dodać do mięsa. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, wrzucić na rozgrzane masło, chwilę podusić, dodać do mięsa i papryki, przesmażyć razem. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić do mięsa, wrzucić także pomidory z puszki, wszystko zamieszać, zagotować, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystkie zioła i wszystkie przyprawy - ilość według uznania, można także dodać jeszcze czosnek granulowany albo rozmaryn. Gotować, dopóki sos nieco nie zgęstnieje. Jeżeli jest za mało pomidorowy :) dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z przegotowaną wodą. W wysokim wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać na zmianę płat lasagne i farsz tak, aby na spodzie i na górze znajdował się płat lasagne. Następnie na wierzch wyłożyć duże opakowanie śmietanki 18% rozsmarować tak, aby przykryła dokładnie całą powierzchnię i posypać dużą ilością startego żółtego sera. Piec przykryte przez około 40 minut w temperaturze 180 st., na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia, odkryć naczynie, aby ser się ładnie zrumienił.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 13.09.2011 17:42
super
ronald88 01.08.2011 09:36
super
jola1512 03.04.2011 21:14
pycha
Tika4444 03.02.2011 08:45
Lasagne Basi wygląda smacznie;)
wolochski 25.01.2011 20:05
super
romanrafal
romanrafal 20.12.2010 17:51
musi być dobra
Emilia22 12.11.2010 15:21
i bez zdjęcia ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak