Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYZY ZE SKWARKAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2
mąka 3-4 łyżki
cebula 1
pirprz, sól
boczek 15 chudy
słonina 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: PYZY ZE SKWARKAMI

Ziemniaki umyj, obierz, połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez maszynkę. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij przez lnianą ściereczkę. Sok odstaw, a gdy się ustoi zlej płyn z wierzchu, a skrobię dodaj do ziemniaków. Połącz ziemniaki, wbij jajka , posól i zagnieć ciasto, jeżeli będzie za rzadkie dodaj 3-4 łyżki mąki, formuj pyzy według upodobania,( ja lubię podłużne, bo mi przypominają te robione przez babcie i mamę).
Wrzucaj pyzy na osolony wrzątek, gotuj 10-12 minut, odcedź.
Na patelni podsmaż pokrojony boczek i słoninkę, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę lub piórka, smaż kilka min. aż będzie wszystko miękkie. Wyłuż na pyzy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 14.07.2011 17:50
fajny kształt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak