Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec królewski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 60 dag
cukier 3\\4 szkl
jaja 4 szt
margaryna 1\\2 szt
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec królewski

Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodajemy jajka, cukier, oliwę, bakalie

Ciasto:
40 dkg mąki, szklanka cukru, 6 jaj, 10 łyżek mleka, kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżka z kopcem proszku do pieczenia
Margarynę ucierać z cukrem na pulchną masę, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem. Dodajemy do masy, wlewamy mleko i nadal ucieramy. Dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na blachę. Na to dajemy mak, który przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 45 min. na złoty kolor. Po upieczeniu polać lukrem i posypać orzechami lub polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 09.04.2015 12:31
makowiec smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak