Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek szpinakowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 30 dkg
półtora szklanki mąki
pół szklanki wody gazowanej
dwie łyzeczki proszku do piecz
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
olej 1/4 szkl.
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek szpinakowy

Szpinak rozmrozić, wlać kilka łyżek oleju na patelnię i przesmażyć, nie przykrywając, bo straci kolor.Kto lubi, może do smażenia szpinaku dodać drobno pokrojony czosnek lub cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wystudzic. W misce roztrzepać widelcem jajka, mieszając dodać olej i połowę wody.Dodać przestudzony szpinak, wymieszać. Stopniowo, mieszając , wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać resztę wody i szczyptę soli.Jeśli ciasto będzie za gęste, dodac więcej wody. Wysmarować dno naczynia tłuszczem, wlać ciasto i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 15 minut na 600 W ( wtedy ma piękny kolor), albo do piekarnika na pół godziny na 175 C. Można jeść na ciepło i na zimno. Dobry jest z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kwiatek673
kwiatek673 22.07.2014 13:47
uwielbiam ten placek
alaaa 16.08.2012 21:20
takich pyszności nie robiłam
Barbara33 14.03.2012 13:38
fajny
Izabela/bella81 15.05.2011 10:57
świetny
kanu83 29.03.2011 20:10
Uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak