Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina w sosie piwnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1 kg
sól, pieprz do smaku
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok z cytryny
piwo jasne 1/2 litra
przecier pomidorowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina w sosie piwnym

Wieprzowinę dokładnie umyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do rondla, wlać piwo, dodać obraną i drobno pokrojoną włoszczyznę oraz gęsty przecier pomidorowy. Rondel postawić na ogniu, a gdy piwo zacznie wrzeć - gotować na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem około 1 godziny. Ugotowane, miękkie mięso wyjąć z wywaru, wywar przecedzić przez sito i dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody. Sos zagotować i gdy zgęstnieje dodać sok z cytryny, mielony pieprz i ewentualnie dosolić. Mięso pokroić w porcje, włożyć do sosu, raz tylko krótko zagotować. Potrawa gotowa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 09.04.2011 20:28
apetyczne mięsko
misia53 09.03.2011 01:44
Wieprzowina się upiła gdy się w piwie zanurzyła , potem nam posmakowała , gdy gosposia ją podała...
teresa18 01.02.2011 17:21
mniam
kuklik 26.11.2010 15:42
z piwem jeszcze nie piekłam ale spróbuję
plocia 21.11.2010 16:19
ale smaczne musi być
iwa643 13.11.2010 07:30
fajne
RenataZ-et 12.11.2010 23:11
Fajne bo z piwkiem :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak