Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa panna cotta

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana osiemnastka 400 ml
mleko 150 ml
drobny cukier 15 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wanilia 1 laska
żółtko jajek 2 sztuki
drobny cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa panna cotta

Śmietanę zagotuj z cukrem i wanilią (zeskrob ziarenka i wrzuć całą laskę wanilii), zestaw z palnika. Mleko mocno podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Usuń laskę wanilii ze śmietanki i połącz ją z mlekiem. Przelej do foremek, wystudź, odstaw do stężenia. Przygotuj sos waniliowy: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę ziemniaczaną, ziarenka z wanilii i mleko. Wymieszaj, przelej do rondla, wrzuć laskę wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej mleka, usuń laskę wanilii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 18.11.2011 09:05
pycha
plocia 21.11.2010 16:20
Skąd Ty takie świetne przepisy znasz :)
rosik93 11.11.2010 20:23
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak