Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
woda 1/4 szklanki
stopione masło 1 kostka
drożdże 2 dkg
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 1/2 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak, aby odchodziło od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek o grubości 1/2 cm, posmarować stopionym masłem i złożyć go na 3 części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztę masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykroić trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pipi765 18.01.2012 15:20
moje ulubione
plocia 12.11.2010 22:02
Takie są najlepsze
rosik93 11.11.2010 20:23
Super rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak