Strudel jabłkowo-serowy

Strudel jabłkowo-serowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłek

    1,5 kg
  • mąki pszennej

    60 dag
  • jajek

    6 szt.
  • cukru pudru

    25 dag
  • śmietanki 36%

    15 ml
  • masła do smarowania formy

    1 łyżka
  • Biszkopt

    12 dag
  • twaróg

    30 (pełnotłusty)
  • olej słonecznikowy

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować miękkie ciasto z mąki, oleju słonecznikowego, 4 żółtek szczypty soli i ciepłej wody (zagnieść). Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, a następnie przykrywamy ciepłą miską lub garnkiem na około pół godziny.

Stolnicę oprószyć mąką. Przygotowane ciasto wyłożyć i rozciągnąć obydwa kawałki ciasta do odpowiednich rozmiarów (ciasto musi być tak rozciągnięte aby jeden kawałek wystarczył na trzykrotne zawinięcie na blasze). Ciasto należy rozciągać powoli uważając przy tym, aby się nie rozerwało i doprowadzić do przeźroczystości. Z drugim kawałkiem postąpić tak samo. Pozostawić do przeschnięcia przez około 20 minut.

Przygotować masę serową: ser zemleć trzykrotnie, wymieszać ze śmietanką, 2 żółtkami, 1/3 cukru pudru, sokiem z cytryny oraz pianą ubitą z 4 białek.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz skórką cytrynową. Tak przygotowane jabłka dzielimy na trzy równe części.

Blachę do ciasta wysmarować masłem. Przeschnięte płaty ciasta należy wyrównać na brzegach obcinając zgrubienia i dopasowując do rozmiarów blachy. Na sam spód układamy przygotowany płat ciasta, tak aby pozostała jego część spoczywała nadal na stolnicy. Wykładamy jedną część przygotowanych jabłek, zawijamy płat ciasta, wykładamy drugą część jabłek i ponownie zawijamy płat ciasta. następną warstwę stanowi masa serowa wymieszana z rodzynkami. Bierzemy drugi płat ciasta. Jego rozkładanie rozpoczynamy na masie serowej. na cieście układamy trzecią warstwę jabłek, zawijamy ciasto, wysypujemy starte biszkopty i ponownie zawijamy płat ciasta. Po wierzchu całość posmarować olejem słonecznikowym. Piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monika154

06.09.2011 19:52
mniam mniam

Gosia40

13.05.2011 09:18
pięknie wygląda i pewnie jest pyszny

Krzysztof42

28.04.2011 16:37
nie odmówiłbym

Sarenka

12.04.2011 16:43
Alez apetyczny!!!

bejciu24

31.03.2011 20:05
trochę pracochłonny przepis

pioge7

19.01.2011 14:53
super

ewelinapac

09.10.2010 15:22
rewelacja

Nina7

12.08.2010 19:06
Fajne masz przepisy na ciasta. Pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat