Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 20 dkg
mąka 20 dkg
masło 20 dkg
cukier puder 20 dkg
jajko 2 sztuki
Polewa:
cukier 1/2 szklanki
woda 1/4 szklanki
cytryna 1/4 sztuki
olejek migdałowy kilka kropel
olejek migdałowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek makowy

Mak sparzyć (przez noc), odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, mak, pianę z białek, olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i piec około 40 minut. Po wystudzeniu polać ciepła polewą, rozprowadzając ją nożem.
Polewa: cukier z wodą gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu wyrabiać łopatką aż zbieleje. Wcisnąć sok z cytryny, wlać olejek i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.05.2011 23:06
rewelacyjny przepis
RenataZ-et 08.12.2010 17:04
Mazurki są pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak