Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
majeranek
olej 2 łyżki
płynny miód 4 łyżki
gruszki 5 sztuk
wino 10 łyżek
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z owocami

Indyka umyć, natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2-3 godziny. Jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, oprószyć majerankiem. Jabłkami nafaszerować indyka. Otwór zaszyć. Indyka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować miodem, podlać 1/2 szklanki wody. Piec około 3 godzin w temp. około 180 stopni. Gruszki obrać, przekroić na połówki, ułożyć dookoła indyka. Piec jeszcze 20 minut. Indyka ułożyć na półmisku, obłożyć gruszkami. Każdą połówkę wypełnić żurawinami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.12.2010 17:03
Lubię mięso z indyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak