Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki z dżemem ananasowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 200 g
mleko 10 ml
jajko
oliwy z oliwek 2 łyżki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki z dżemem ananasowym

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie na środku, wbić jajko, wlać oliwę i wymieszać nożem, dodać ciepłe mleko i szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt twarde, dodać nieco mąki lub mleka. Ciasto odłożyć na 3 godziny. Następnie rozwałkować, wycinać kółka, na środku każdego ułożyć porcję dżemu, skleić brzegi, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 12.09.2011 08:46
muszę spróbować
Zoso 29.05.2011 18:19
smaczny deser
kochanyptysiu 27.03.2011 20:33
ciekawe,takich jeszcze nie jadlam!
Grażyna13 11.01.2011 17:33
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak