Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek warstwowiec.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
cukier 2 i 1/2 szklanki
oliwa 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szkl.
mąka wrocławska 1 i 1/2 szkalnki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
oranżada 1 szklanka
kisiel wiśniowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek warstwowiec.

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie oliwę, wodę lub orenżadę (pulchniejsze jest ciasto z orenżadą), mąki zmieszane z proszkiem. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel, razem mieszamy. Do drugiej kakao i też mieszamy. Trzecią częśc pozostawiamy białą. Wsztskie trzy części wlewamy na blachę na zmianę robiąc nieregularne wzory. Pieczemy przez 25 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Polecam. Placek po pokrojeniu wygląda jak zebra.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak