Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z nadzieniem morelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pszennej 4 dag
mąki ziemniaczanej 4 dag
jajko 3
cukru 10 dag
szczypta soli
moreli 50 dag
kremówki 350 ml
cukru pudru 5 dag
dżem morelowy 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z nadzieniem morelowym

Przygotować ciasto biszkoptowe: żółtka oddzielić od białek, utrzeć je z cukrem, dodać mąki, wymieszać. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać, składniki powinny się dokładnie połączyć. Tak przygotowane ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Następnie wyjąć ciasto na wilgotną ścierkę i ostudzić. W międzyczasie ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem, wymieszać z umytymi, pozbawionymi pestek, obranymi ze skórek i pokrojonymi na mniejsze kawałki morelami. Na powierzchni ciasta rozsmarować dżem morelowy, wyłożyć bita śmietanę z owocami, po czym ciasto zwinąć w roladkę i schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 24.01.2012 10:56
Ale smakowito?ci!! Ch?tnie wypróbuj? przepis:)
Wacław 10.09.2011 09:13
pyszny deserek !
Grażyna13 29.04.2011 18:03
Smakowita !
ziutula
ziutula 29.04.2011 17:49
pyszne rarytasy....
Pati8 13.12.2010 11:47
zjadlo by sie:)
Krystyna33 04.12.2010 08:16
pyszne palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak