Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 25 dag
cukru 25 dag
margaryny (może być Kasia) 25 dag
łyżeczka proszku do pieczenia 1
szklanki cukru pudru 7/8
szklanki cukru pudru 1/2
jajko 4 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na lukier: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 17.11.2012 08:57
do porannej kawy mmmm;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak