Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 1 szt
mąka pszenna 1\\3 szkl.
sól do smaku
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy ziemniaczane

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki. Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie. Cebulę drobno pokroić. Smażyć na patelni do zrumienienia. Pyzy polać cebulą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja38 07.05.2011 18:25
z sałatą pekińska pomidorami i majonzem
jasiek 16.03.2011 11:03
lubię, z czym one są podane?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak