Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada migdałowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier puder 12 dag
sól szczypta
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada migdałowa

Krem i dekoracja:
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
40 ml likieru migdałowego
łyżeczka żelatyny instant
10 dag orzeszków pistacjowych


Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka ubić z solą, połączyć z żółtkami. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, kawę, kakao oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temp. 180°C Placek zsunąć z blachy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zwinąć.
Krem i dekoracja: śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Orzeszki pistacjowe posiekać. Śmietanę wymieszać z żelatyną, likierem i orzeszkami. Ciasto rozwinąć, posmarować 2/3 kremu, zwinąć, posmarować resztą kremu. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak