Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba rumowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier 25 dag
proszek do pieczenia 1\\2 łyżeczki
cukier wanilinowy
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba rumowa

Krem rumowy:
szklanka kremówki
4 żółtka
15 dag cukru
6 łyżek cukru
25 dag miękkiego masła
słoik dżemu morelowego
puszka ananasów

Z białek, 4 łyżek bardzo zimnej wody, cukru i cukru waniliowego ubić sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami i rumem, a na końcu - z pianą ubitą z białek. Przełożyć ciasto do tortownicy (28 cm) wyłożonej pergaminem, piec 60 minut w temperaturze 175C. Przygotować krem : śmietanę zagotować na niezbyt dużym ogniu, ciągle mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i, mieszając, wlać gorącą śmietanę. Podgrzewać, mieszając (krem nie może się zagotować!), schłodzić do temperatury pokojowej i wymieszać z rumem. Masło utrzeć na puch i nadal ucierając, dodawać małymi porcjami krem rumowy. Wystudzony biszkopt przeciąć na 2/3 wysokości. Na cieńszym blacie rozsmarować dżem i ułożyć osączone, pokrojone ananasy. Grubszy pokroić w kostkę, wymieszać z kremem i formując kopczyk, rozłożyć na ananasach. Wstawić ciasto na dwa dni do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak