Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi z miętą :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki + do podsypania
wrzątek 1 szklanka
sól - wg potrzeby
biały ser 10 dag
cebula 3 sztuki
masło 3 łyżki
olej 3 łyzki
mięta świeża drobno pokrojona 2 łyzki
pieprz kolorowy mielony wg potrzeby
purée ziemniaczane 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi z miętą :

Z tej porcji wychodzi ok 20 pierogów .
Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej się je robi . Nie potrzeba ciasta wałkować , wykrawać .

-przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 15.09.2011 20:13
ciekawe
Agnieszka/picola 15.09.2011 20:13
ciekawe
bietka 18.03.2011 11:59
Z miętą jeszcze nie robiłam:)
Mirka-Ludomila 31.12.2010 16:49
Pięknie wyglądają.
Elżbieta18 13.11.2010 11:55
Czy wszystkie te przepisy, które dodałaś , to je wypróbowałaś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak