Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domek świąteczny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1\\2 kg
białko 2 szt
sok z cytryny 5 łyżek
herbatniki 20 dag
cukierki kolorowe
czekoladki
perełki cukrowe
ciasteczka
wata cukrowa
karton

Przepis i sposób przygotowania na: Domek świąteczny

Części domu przygotować z kartonu:
- 1 podłoga (18x29 cm),
- 2 ścianki boczne (22x12 cm),
- 2 ścianki szczytowe (18 cm szerokie, 23 cm wysokie),
- dach (36x23 cm, na środku zagiąć),
- komin (16x8 cm).
Na ściankach domu wyciąć okna i drzwi. Ścianki szczytowe na wysokości 12 cm ścinać w trójkąty (do 23 cm). Części domku skleić taśmą obustronnie przylepną. Karton w kształcie komina pozginać co 4 cm, na dwóch przeciwległych bokach wyciąć trójkąty, żeby komin mógł stanąć na dachu.

Wymieszać cukier puder, białka i 4 łyżki soku z cytryny. Domek okleić herbatnikami używając lukru jako kleju. Jeżeli podczas pracy lukier będzie tężał, można dodać kilka kropel soku z cytryny, żeby go rozrzedzić.
Część masy lukrowej nałożyć do szprycy do dekoracji i zrobić na dachu śnieg oraz sople. Do dekoracji użyć gotowych ciasteczek, cukierków i perełek cukrowych wg uznania. Przyklejać je lukrem. Dym lecący z komina zrobić z waty cukrowej. Domek można też udekorować czekoladowymi Mikołajkami i gwiazdkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak