Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pączusie - cynamonowe kuleczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 25 - 30 dag
drożdże 2-3 dag
sól szczypta
alkohol 125 ml
miód płynny wielokwiatowy 100 - 150 ml
cukier puder 100 g
Cynamon mielony Prymat 1/4 - 1/2 łyżeczki
woda letnia 100 - 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączusie - cynamonowe kuleczki

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy.
Mąkę mieszamy z solą i dwukrotnie przesiewamy.
W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione drożdże i wódkę (wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut.
W tym czasie sporządzamy syrop - lukier:
Do rondelka wlewamy miód, dodajemy cukier puder , cynamon( cynamonu jeśli lubimy jego zapach i smak dodajemy nawet 0,5 łyżeczki) i wodę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Nastawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5- 7 minut.
W głębokim naczyniu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz - najlepiej olej - i gdy olej jest już gorący formujemy 2 łyżeczkami od herbaty - kuleczki z ciasta i smażymy je na ciemno złoty kolor.
Usmażone odkładamy na ręcznik kuchenny tzw. gąbkę aby odciekły z nadmiaru tłuszczu - chociaż gdy dodamy alkohol, tłuszcz nie będzie wsiąkał w kuleczki. gdy kuleczki obeschną przekładamy je na półmisek i oblewamy cynamonowo miodowym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 23.04.2011 16:32
jak mini to trzeba zjeść więcej sztuk
Misiakova 08.03.2011 08:02
pycha, aż mi się mordka do nich śmieje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak