Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryz zapiekany ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 80 dag
ryż 30 dag
śmietana 1 szkl
jajko 3 szt
cukier 4 łyżki
masło 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukier wanilinowy 15 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryz zapiekany ze śliwkami

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z przestudzonym ryżem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć połowę ryżu, ułożyć na nim warstwę wypestkowanych śliwek, przykryć pozostałym ryżem, skropić masłem posypać tartą bułką. Zapiec w temp.200 stopni około 10 min [tak , aby ryż lekko się zrumienił]. Podawać porcje polane śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 03.11.2012 08:57
fajny pomysł
Monika193
Monika193 02.12.2010 08:30
taki ryż na pewno świetnie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak