Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcine prażuchy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 1-2 kg
mąki ziemniaczanej 4 łyżki
boczku lub słoniny 20 dag
oliwa według uznania
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Babcine prażuchy

Gotujemy tradycyjnie ziemniaki.
Przez ich całkowitym zagotowaniem smażymy pokrojony boczek lub sloninę. Można troszkę posolić do smaku.
Jak się ziemniaki zagotują, odlewamy wodę i je zagniatamy. Wsypujemy mąkę i szybko, energicznymi ruchami mieszamy. Nakładamy dwiema łyżkami ziemniaki tak, aby zrobiły się z nich bryłki (kształt i wielkość według uznania, ale nakładając ziemniaki na łyżki robimy to na przemiennie, aby je uformować). Tak uformowane ziemniaki układamy do naczynia i po każdym wyłożeniu warstwy zalewamy ją tłuszczem ze skwarkami. Czynności wykonujuemy w miarę możliwości szybko, aby ziemniaki nie przestygły zbytnio i nie zrobiły się zbyt gęste do uformowania.
Tak przygotowane możemy jeść same albo z np. kiszoną kapustą czy inna surówką. Doskonale smakują też z kwaśnym mlekiem cyz innym nabiałem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 19.09.2011 08:53
Znam to danie od mojej teściowej.
motomaniak 28.04.2011 14:05
mniam
jeta72 04.04.2011 00:43
Trzeba spróbować;)
Kate131 01.04.2011 08:36
fajne
marchewka 02.03.2011 23:29
suuuper!! Można by wypróbować!
jolaxa1 01.01.2011 19:55
fajne
anja3107 29.12.2010 21:10
bardzo ciekawy przepis
IZABELA29 29.12.2010 08:50
smacznie zapewne
mirosława4 28.12.2010 20:50
ciekawy przepis
eli82 23.12.2010 09:38
ciekawe
Damian19 10.12.2010 07:27
zrobie ;] ciekawy przepis
Grażyna13 08.12.2010 07:43
Slyszałam o nich, muszę spróbować
accee 20.11.2010 15:07
Bardzo dobry przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak