Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż do sushi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wody 1 szklanka
cukru 20 dag
szczypta soli
ocet ryżowy 50 ml
ryż do sushi 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do sushi

Ryż trzykrotnie przepłukać, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować ocet do ryżu - tzw. tezu. W tym celu wymieszać ocet z cukrem i solą, odstawić.
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, dopóki woda nie wsiąknie do ryżu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić, nie zdejmując pokrywki jeszcze przez chwilę. Gdy ryż trochę przestygnie, ciepły wyłożyć do miski, rozdrobnić i, powoli dodając przygotowany wcześniej ocet, mieszać. Ocet powinien zostać całkowicie wchłonięty przez ryż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 08.02.2012 15:29
Kwestia smaku - ja lubię wyrazisty :)
pacpaw 07.02.2012 21:22
ja robię troszkę łagodniejszy
Adam12 05.11.2011 10:32
smaczny
Marcin Vw1 07.01.2011 22:56
Bardzo szybki przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak