Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulaszowa zapiekanka z wieprzowiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatki wieprzowej 0,5 kg
czerwone papryki 2
zielona papryka
żółta papryka
ziemniaków 6
pieczarek 30 dag
cebula
piwa 0,5 l
małe opakowanie śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Gulaszowa zapiekanka z wieprzowiną

Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, dodać umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę wieprzowinę i smażyć do zrumienienia się mięsa. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać masło, dodać pieczarki, posypać szczyptą soli i smażyć dopóki cały płyn nie wyparuje, dodać do mięsa i chwilę przesmażyć razem. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać na zmianę: ziemniaki z papryką oraz mięso z pieczarkami. Piwo wymieszać ze śmietaną 18%, dodać sól, pieprz oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piec dopóki zapiekanka nie zacznie się rumienić, wtedy zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok. 15-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak