Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z sosem wiśniowo-pomarańczowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 1,5 szklanki
jajko 1
mleko 1 szklanka
wody 1 szklanka
szczypta soli
wiśni 100 dag
cukru 10 dag
pomarańcza
olej
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z sosem wiśniowo-pomarańczowym

Przyrządzić ciasto naleśnikowe: jajko ubić trzepaczką, dodać mleko, mąkę, posolić i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać mleko lub mąkę, jeśli ciasto nie ma właściwej konsystencji. Odstawić na pół godziny. W tym czasie wiśnie (mogą być mrożone) umyć, odsączyć, wydrylować, jeśli mają pestki i przesypać do rondelka. Dusić na wolnym ogniu do momentu puszczenia soku. W międzyczasie porządnie wyszorować pomarańczę, sparzyć ją wrzątkiem i otrzeć skórkę na drobne wiórki. Do wiśni dodać cukier, sok z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową. Dusić na wolnym ogniu do chwili powstania gęstego sosu. Po pół godzinie ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste - jeśli jest zbyt gęste, dodać nieco mleka lub wody. Smażyć z niego cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju, osączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem, zwinąć w ruloniki, oprószyć cukrem pudrem i podawać z sosem wiśniowo-pomarańczowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak