Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

surowych ziemniaków 1/2 kg
ugotowanych ziemniaków 1/4 kg
mąki krupczatki 1/5 szklanki
jajko 2
soli, pieprzu, szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebuly 2 duże
śmietana 1 kubek

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, ugotowane przecisnąć przez praskę, połączyć. Dodać mąkę, jajko, sól, wymieszać. Przygotować farsz. Dodać bułkę tartą, pokrojoną drobno cebulę, jajko. Wymieszać, doprawić pieprzem. Z ciasta formować kule wielkości piłki tenisowej, spłaszczyć, nakładać farsz. Zakleić formując cepeliny w kształcie przypominającym piłkę do rugby. Wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Gotować 15-20 minut. Ugotowane cepeliny podawać z podsmażoną cebulą i śmietaną. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 27.07.2011 13:51
pycha
Iwona51
Iwona51 22.03.2011 16:55
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak