Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale marcińskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pół kilo mąki
drożdże 30 g
masło 1/2 kostki
szklanka maslanki
troche mleka
pięć łyżek cukru
szklanka maku
dwie łyżki miodu
bakalie
jajko 2 szt. (do masy)
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale marcińskie

Drożdże rozprowadzam łyżeczką cukru i dodaję letnie mleko. Posypuję łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypuję do miski i solę. Masło rozpuszczam ( w kuchence, minuta na 500 W), jajka roztrzepuję delikatnie z cukrem ( widelcem wystarczy). Dodaję do mąki wyrośnięty rozczyn, jajka, maślankę ( w temperaturze pokojowej, nie z lodówki), mieszam, na koniec dodaję letnie masło. Ubijam to wszystko ukośnymi ruchami drewnianej łyżki, 7-10 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto odstaje od miski. Potem przekładam ciasto do szczelnego worka foliowego, zawiązuję i wkładam do miski z zimna wodą. Jak worek z ciastem wypłynie na wierzch, ( trwa to około godziny) , ciasto jest wyrośnięte. Można też odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale wtedy jest mniej puszyste.
Mak(powinien być biały, ale z braku może być ciemny) zaparzamy, najlepiej na noc, gdy napęcznieje - odcedzamy i mielimy ( można blenderem). Żółtka ucieramy z miękkim masłem i cukrem, białka trzepiemy na pianę. Ucieramy mak z masą żółtkową i miodem, dodajemy bakalie, aromat i pianę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy kwadraty, które dzielimy na trójkąty. Nakładamy farsz makowy i zwijamy - może nadzienie wystawać na zewnątrz. Pieczemy w 200 C, na złoto, co trwa kilkanaście minut. Lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 09.05.2014 12:22
piękne !!! Ja nigdy jeszcze ich nie robiłam, a u Ciebie wyglądają tak pysznie, że muszę kiedyś wypróbować przepis ;)
Karolcia12 03.12.2013 22:17
Jadłam je w dziecięcych czasach, pyszne :)
rjustysia 14.07.2012 11:57
Rzeczywiście w tv dużo się o nich mówi :) Bardzo chętnie spróbowałabym choć jeden.
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
Ada-Gaba 06.05.2012 10:51
super
Kuchareczka2 07.02.2012 11:12
wyśmienite
pacpaw 13.12.2011 21:33
certyfikat się należy
ben-ka 09.12.2011 09:57
tyle sie o nich słyszy w tv - muszą być bardzo smaczne,robią furorę:)
goofy9 20.09.2011 20:53
wyglądają przepysznie
bami 11.08.2011 21:00
Ach te marcińskie rogale :)
PaniMISIOWA 19.12.2010 16:58
bardzo apetyczne!
kuklik 27.11.2010 15:10
aż ślinka leci
4muffins 22.11.2010 12:37
jak ja bym takiego zjadła
gacopierz23 12.11.2010 13:10
smakowite
Mati13 10.11.2010 17:14
mmm pychotka!
MAR3STA 10.11.2010 15:48
znakomite, chciałoby się je schrupać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak