Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTKA FRANCUSKIE WIŚNIOWE

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 1
mleko 2 łyżki
Krem:
wiśnie 350 g.
sok wiśniowy 100 ml.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
śmietana kremówka 350 ml.
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 3 opakowania
ciasto francuskie 250 g.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTKA FRANCUSKIE WIŚNIOWE

Podgrzewamy sok wiśniowy i dodajemy do niego cukier waniliowy. W soku rozpuszczamy także namoczoną w odrobinie wody żelatynę. Po ostudzeniu mieszamy z wydrylowanymi wcześniej wiśniami i ubitą śmietaną. Na godzinę wstawiamy do lodówki.

KREM: pokrojone w trójkąty rozmrożone ciasto smarujemy żółtkami uprzednio wymieszanymi z mlekiem. Układamy na opłukanej zimną wodą blasze. Pieczemy ok 15 min. Trójkąty kroimy w poziomie na pół. Napełniamy śmietaną z wiśni i przykrywamy góra z ciasta. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 02.04.2013 21:08
uwielbiam ciasto francuskie, a Ty proponujesz do tego jeszcze wisienki... bajka :)
Andysz 20.01.2013 21:11
świetne;)
RenataZ-et 04.07.2012 23:51
pyszne są takie ciastka
Ewelina47 14.12.2010 09:24
pyszności
Margo1 16.11.2010 07:30
brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak