Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z lukrem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50dag
drożdże 4dag
mleko ciepłe 200ml
masło stopione 2łyżki
cukier 5dag
żółtko jajek 2
sól
rum 1kieliszek
olej 1l
białko 1
biała czekolada 5dag
cukier puder
konfitura wiśniowa 20dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z lukrem

Mąkę przesiać.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem.Dodać 1 łyżkę mąki,wymieszać.Całość przełożyć do pozostałej mąki.Zaczyn przykryć,odstawić na 20min.Dodać resztę cukru,stopione przestudzone masło,żółtka,rum i szczyptę soli.Wyrobić na gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Z ciasta uformować pączki,ułożyć na posypanym mąką blacie,pozostawić na 15min.W wysokim garnku rozgrzać olej,porcjami smażyć w nim pączki z obu stron na złoty kolor,wystudzić.Konfiturę przełożyć do szprycy,wycisnąć do gorących pączków.Białko utrzeć z cukrem pudrem,lukrem posmarować pączki.Udekorować tartą białą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 28.11.2011 10:15
Superowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak