Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń waniliowy
jajko 6
cukier 1 szkl
mąka 1 kg
margaryna
cukier waniliowy
mleko 2 szkl
drożdże 10DGA
cukier puder 0,5 szkl
ser biały 0,5 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z serem

Drożdże rozrabiamy w 0,5 szklance ciepłego mleka z 1 łyżką cukru i łyżka mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Roztopić margarynę. 5 żółtek ubić z cukrem. Białka ubić na puch.

Mąkę wsypać do miski dodać, żółtka, białka, drożdże, rozpuszczoną marynatę, i pozostałe ciepłe mleko. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Do sera dodajemy jedno jajko, budyń, cukier puder i miksujemy na gładka masę.

Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę, lekko rozciągamy, szklanka wycinamy kółka, na których kładziemy ser i formujemy bułeczki.

Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 min na 170 - 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak