Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowiec makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 1 kostka
jajko 2 sztuki
mleko 200 ml
cukier 4 łyżki
sól
masa makowa 1 puszka
drożdże suche 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowiec makowy

Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj ciepłe mleko, jajka, cukier i sól. Wyrabiaj ok. 15 minut. Masło stop.Dodaj do ciasta, wyrabiaj jeszcze 5 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj. Na ciasto wyłóż masę makową. Następnie delikatnie zroluj. Wyłóż do prostokątnej szerokiej bakaliówki. Piecz 50 minut w temperaturze 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 07.07.2011 22:36
fajny przepis
stokrotka 14.11.2010 10:51
szukam właśnie takiego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak