Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie z gyrosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ok 1 kg
mąka ziemniaczana
pierś z kurczaka 2 szt
cebula czerwona
sól, pieprz
przyprawa gyros

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie z gyrosem

1. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść, wystudzić. Uformować kwadrat, podzielić na cztery części, jedna wyjąć i wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile wyjęło się ziemniaków. Dołączyć wyjęta część i wyrobić ciasto, jeżeli będzie lepkie, do dosypać jeszcze troszkę mąki.

2. Z ciasta uformować małe kuleczki i palcem zrobić wgłębienie.

3. Kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 5 min, do czasu wypłynięcia na wierzch.

4. Cebule pokroić zarumienić na patelni, dodać pokrojone w paski piersi z kurczaka, przyprawić i polać odrobina oleju. Zarumienić na patelni. Podlać wada i dusić ok. 10 min. Sos można zagęścić mąką.

5. Podawać na ciepło z kluskami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 10.08.2011 18:41
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak