Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki katarzynki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 800 g
cukier 1 szklanka
miód 250 g
jajko 3
margaryna 3 łyżki
smalec 2 łyżki
proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
Napar z kawy 1/4 szklanki
mleko 2-3 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 2/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki katarzynki

Sodę, amoniak i proszek do pieczenia rozpuścić w ok 2-3 łyżkach zimnego mleka.
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami.
Karmel: 100g cukru wsypać na małą patelnię i postawić na palniku (po rozgrzaniu skręcić) i po chwili ostrożnie mieszać, aż do rozpuszczenia, następnie przypalić (ale mieszać, by się nie spaliło! i nie wykipiało!) do wymaganego przypalenia. Odstawić i zalać zimną kawą (uwaga! będzie pryskać!). W razie całkowitego rozpuszczenia w kawie podgrzać z karmelem na patelni i dodać do tłuszczu.
Tłuszcz (margarynę i smalec) zagotować wraz z miodem i karmelem.
Jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym ubić na lekką pianę. 2/3 mąki z przyprawami, zaparzyć gorącym tłuszczem (wymieszanym z karmelem i miodem). Dobrze wszystko połączyć i wyrabiać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i gdy ciasto już trochę przestygnie, dodać ubite jajka z cukrem i ciągle wyrabiać. Do schłodzonego już ciasta dodać środki spulchniające. Pozostawić na ok. dobę (ale nie w zimnym miejscu) i następnie wyrabiać, wałkować i wykrawać pierniki.
Piec ok. 7-10 minut w zależności od grubości. Dobrze jest wstawiać do piekarnika o niższej (160˚C) temperaturze, a na ostatnie 2 minuty zwiększyć do 210˚C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 29.04.2012 14:29
smaczne ;)
Renata22 27.02.2012 18:57
najbardziej lubie własnie takie z polewą ;)
jeanette_v 21.02.2012 18:28
Ja Ciebie co za smakołyki...
Teresa19 26.06.2011 08:17
piękne te twoje cudeńka
marzencia2007 04.06.2011 12:08
super ;]
Magdalena1110 06.05.2011 07:24
pycha
haniaa 09.11.2010 11:27
Aa.... przepis jest tak na ok. 80 sztuk standardowych pierniczków, Są miękkie od początku, więci nie wymagają \"leżakowania\" do kruchości ale ze spokojem mogą leżeć nawet 3 tygodnie i dłużej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak