Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mąka żytnia 50 dag
drżdże 5 dag
sól 1,5 łyżeczki
olej 4 łyżki
miód 1 łyżeczka
woda 2,5 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

W dużej misce zrobić zaczyn z mąki, wody i miodu. Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Przerobić, uformować , np. dwa bochenki, nakłuć wierzch widelcem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Chleb jest dobrze upieczony, jeśli przy pukaniu wydaje głuchy dźwięk.
Do ciasta możemy też dodać różne ziarna, będzie pyszny i zdrowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 18.04.2013 08:10
Nigdy nie pisz "nigdy"(mój komentarz poniżej)-raz upiekłam i się uzależniłam ,teraz kupuję tylko w nagłym przypadku,co zdarza się tylko na wyjeździe:)
mirosława4 15.01.2013 23:26
domowy najlepszy
Krystyna32 23.10.2012 09:03
super
Motorek 09.10.2012 13:45
smaczny
Papryczka 02.09.2012 16:17
pyszny jest taki swojej roboty
Dorian 18.08.2012 22:23
super
IZABELA29 23.06.2012 19:22
lubie takie wypieki
Justyna70 16.09.2011 13:07
fajny przepis
rzenia15 17.07.2011 22:00
najlepszy swojski chlebuś
Teresa19 28.05.2011 18:24
pyszny
anemon 08.04.2011 07:54
I ten piękny zapach w czasie pieczenia...
barbara11561 28.03.2011 19:26
Nigdy jeszcze nie odważyłam się upiec chleba?
eduszo
eduszo 19.01.2011 09:02
Uwielbiam własnej roboty pieczywo.Pycha
gabi162825 11.11.2010 17:55
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak