Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
drożdże 2 dag
sól do smaku
cukier do smaku
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka, wlać do połowy mąki, wymieszać i pozostawić rozczyn na 1 godz. do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtko, roztopione masło, pozostałą mąkę oraz mleko. osolić, wyrobić ciasto i znów pozostawić do wyrośnięcia. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i gdy znów podrośnie, smażyć na smalcu małe placuszki o grubości naleśników. Podawać natychmiast po usmażeniu. Podawać z masłem topionym lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 13.04.2012 23:06
wiesz co dobre :)
Iwona51
Iwona51 22.12.2011 09:33
super
Norgiusz 29.10.2011 07:34
ja robie podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak