Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 8 dag
cukier 1/2 szklanki
jaja 3 szt
żółtko jajek 5 szt
sól 1 łyżeczka
rum 1 łyżeczk
masło 15 dag
mleko 300 ml
marmolada 50 dag
cukier wanilinowy 30 dag
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić mlekiem, dodać przesianą mąkę, żółtka, jajka ubite z cukrem, rum, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki połączą się dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto jeszcze chwilę. Następnie pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać je po trochu na stolnicę posypaną lekko mąką i wałkować na grubość 1 centymetra. Z placka wykrawać szklanką krążki, nakładać łyżeczką marmoladę, przykrywać następnym krążkiem. Brzegi zlepić przyciskając palcami, i powtórnie wykrawać. Gotowe pączki układać na oprószonej mąką tacce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wkładać do rondla z rozgrzanym tłuszczem i smażyć pod przykryciem, Gdy połowa pączka się zrumieni, odwrócić i dosmażyć. Usmażone pączki wyjmować za pomocą szpikulca na papierowy ręcznik, następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 11.09.2012 15:11
ładnie wyszły
zuzanna_z 21.05.2012 12:25
jakie ładne
Iwusia 01.03.2012 23:25
przepyszne są takie domowe pączusie, a Twoje wyglądają idealnie :)
Iwona51
Iwona51 30.11.2011 10:52
pycha
plocia 24.02.2011 11:54
ostatnio za mną chodzą pączki :)
Monika193
Monika193 09.11.2010 08:04
pączki są świetne na każdą okazję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak