Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
żółtko jajek 6 szt
śmietana 3 łyżki
spirytus 1 łyzka
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
cukier puder 10 dag
cukier wanilinowy 15 dag
tłuszcz do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać żółtka, sol, śmietanę, spirytus. Nożem wymieszać wszystkie składniki a następnie dokładnie ciasto wyrobić. Cienko rozwałkować , pokroić na pasy nożem lub radełkiem, porobić w środku każdego pasa nacięcie, przewinąć. Smażyć w szerokim płaskim naczyniu. Osączone z tłuszczu posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 23.04.2013 18:33
pyszne,dawno nie jadłam
zuzanna_z 22.05.2012 14:12
smaczne
Łukasz15 20.01.2012 19:51
ja również uwielbiam
barbara11561 08.07.2011 10:53
Ciekawe czy znajdzie się ktoś,kto nie lubi faworków????są pyszne:):)
Jaheira11 17.01.2011 21:30
moje ulubione słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak