Przepis i sposób przygotowania na: Siekane ciastka
Ciastka siekane, znacie? Jeśli nie to musicie wypróbować. Jeśli znacie koniecznie zróbcie je ponownie. Zawsze smakują, szybko znikają ze stołu i co najważniejsze - robi się je w łatwy sposób. Jeśli jesteście łasuchami możecie dodatkowo posypać je cukrem. Ale w wersji bez też smakują dobrze, szczególnie z kubkiem gorącej herbaty.
1. Siekamy nożem mąkę, margarynę, śmietanę na jednolitą masę. Zagniatamy ciasto i wałkujemy na grubość ½ cm. Wykrawamy ciasteczka – kółeczka z dziurką w środku.
2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopni.
4. Opcjonalnie gorące smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
5. Wkładamy jeszcze na chwilę do gorącego piekarnika, aby się podsuszyły.