Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Siekane ciastka

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Siekane ciasteczka, to bardzo prosty do wykonania przepis. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika! 

Składniki:

margaryna 300 gramów
śmietana kwaśna 2 szklanki
mąka 640 gramów
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Siekane ciastka

Ciastka siekane, znacie? Jeśli nie to musicie wypróbować. Jeśli znacie koniecznie zróbcie je ponownie. Zawsze smakują, szybko znikają ze stołu i co najważniejsze - robi się je w łatwy sposób. Jeśli jesteście łasuchami możecie dodatkowo posypać je cukrem. Ale w wersji bez też smakują dobrze, szczególnie z kubkiem gorącej herbaty. 

1. Siekamy nożem mąkę, margarynę, śmietanę na jednolitą masę. Zagniatamy ciasto i wałkujemy na grubość ½ cm. Wykrawamy ciasteczka – kółeczka z dziurką w środku.

2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopni.

4. Opcjonalnie gorące smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

5. Wkładamy jeszcze na chwilę do gorącego piekarnika, aby się podsuszyły.

Jeśli macie czas to możecie przygotowane ciasto dodatkowo schłodzić w lodówce. Po tym czasie ciasto będzie lepiej łatwiej się rozwałkowywać. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak