Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cynamonowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier drobny 1/2 szklanki
cukier wanilioowy 1 opakowanie
mleko ciepłe 2/3 szklanki
drożdże 5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
masło 3 łyżki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 5 łyżek
orzechy 3 łyżki
migdały 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 2/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonowe

Zrobić zaczyn drożdżowy: podgrzać mleko do temp. ok. 35˚C, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odstawić na ok. 10 minut do „ruszenia się”. W miedzy czasie można roztopić masło i zacząć schładzać.
Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem i imbirem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać. Następnie dodać żółtka roztrzepane widelcem, dalej wyrabiając. Dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (ewentualnie dodać jeszcze trochę mąki). W czasie tego wyrabiania dodać bakalie. Odstawić kolejny raz do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść w odstępach formowane kulki o średnicy ok. 5cm. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować je z wierzchu mlekiem.
Piec w temp. 180˚C (ja wstawiam już do średnio wygrzanego piekarnika) do złotego koloru ok. 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Brigitte 16.12.2011 07:57
muszą byc pyszne z pieczonym jablkiem :)
marzencia2007 04.06.2011 12:09
muszę wypróbować ;]
haniaa 09.11.2010 11:13
są:) ale wymagają \"serca\" w czasie wyrabiania ciasta, bo wtedy wychodzą najlepsze :)
Martysia 09.11.2010 09:58
Muszą być smaczne :)
Grażyna13 09.11.2010 09:52
Super, podobają mi się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak