Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak z migdałami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak mrożony ze śmietaną 450 g
czosnek 2 ząbki
pieprz kolorowy
olej do smażenia 2 łyżki
płatki migdałowe 3 słupki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak z migdałami

Szpinak mrożony ze śmietaną rozmrażamy w mikrofali albo wyjmujemy wcześniej z zamrażalnika. Odlewamy nadmiar wody.
Czosnek obieramy z łusek, kroimy w plasterki i wrzucamy go na rozgrzany olej na patelni. Gdy czosnek się zrumieni, wyjmujemy go ostrożnie z oleju i na sam olej wrzucamy płatki migdałowe (lub słupki z migdałów) i prażymy je do lekkiego zrumienienia na małym ogniu (nie mogą się przypalić!). Gdy się zrumienią dodajemy na patelnię szpinak i smażymy nadal na małym ogniu ok 5 do 10 minut do odparowania wody ze szpinaku i uzyskania odpowiedniej konsystencji - im dłużej na patelni, tym będzie gęstszy.

Podawać póki jest ciepły, najlepiej do ryby albo makaronu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeanette_v 07.03.2012 21:19
Ciekawe, zawsze się zastanawiałam właśnie co by dodać do rozmrożonego szpinaku,...
Brigitte 16.12.2011 07:58
a to ciekawe, z migdałami w szpinaku nigdy się nie spotkałam.. może pora spróbować :)
olivka 01.09.2011 07:23
nie jadłam szpinaku w taki sposób połączonego i chyba na razie sie powstrzymam od wypróbowania, ale niepowiedziane, że kiedyś nie wypróbuję bo ciekawy
Grazyna0211 11.07.2011 18:22
ciekawe połączenie
Tomasz17 04.06.2011 11:45
muszę wypróbować
Martysia 13.01.2011 18:40
Fajny przepis, muszę wypróbować :)
aisoglam 27.11.2010 10:40
Mhmm... szpinaku z migdałami jeszcze nie próbowałam. Ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak