Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z cynamonem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

25 dag mąki pszennej
szczypta soli
2 dag drożdży
litra mleka
łyżka cukru
torebka cukru waniliowego
Nadzienie:
75 dag jabłek
szklanka cukru cynamonowego
kruszonka
po 8 łyżek mąki, masła, cukru
olej roślinny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z cynamonem

Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę oleju i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, rozprowadzić ciepłym mlekiem, wlać do mąki i robotem kuchennym wyrobić gładkie ciasto. Lekko zwilżyć wodą i pod przykryciem postawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, brzegi ciasta wyciągnąć do góry. Obrane i pokrojone w plastry jabłka wyłożyć na spód ciasta, posypać cukrem cynamonowym i pod przykryciem pozostawić na 15 minut po czym przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ze składników wyrobić kruszonkę, posypać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak