Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna kartoflanka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 40dag
pęczek włoszczyzny 1
ząbki czosnku 3-4
mąki 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziaren ziela angielskiego 6
posiekanej zieleniny 2łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna kartoflanka

Ziemniaki i włoszczyznę kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litrami wrzącej wody. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy dodajemy kostki bulionowe , zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30min. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, oprószamy mąką, krótko zasmażamy. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami zupy. Przygotowaną zasmażkę przelewamy do garnka z tradycyjna kartoflanką, mieszamy. Całość ponownie należy zagotować, zmniejszając płomień i gotować jeszcze 6 minut. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem, posypujemy posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.11.2013 09:54
lubię taką
Ewelina47 02.05.2011 11:36
uwielbiam proste zupki
MAR3STA 19.11.2010 16:32
lubię tradycyjne zupki!
magical66 10.11.2010 20:16
smaczna
cukiereczek 10.11.2010 10:17
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak