Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak pieczony

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,2 kg
marynata staropolska 1
masła 100 g
czosnek 1
jajko 1
tłustego mleka 1 szklanka
wątróbki drobiowej 250 g
masła 1 łyżka
majeranek 1
pęczek pietruszki 1
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak pieczony

Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj marynatą staropolską. Wstaw na godzin do lodówki. Przygotuj farsz: do mleka wrzuć oczyszczoną wątróbkę i bułkę. Gdy bułka zmieknie, odciśnij ją i pokrusz. Wątrobkę drobno posiekaj. Wrzuć do bułki. Dodaj zółtko i masło. Wymieszaj. Białko ubij na sztywno. Dodaj do farszu razem z posiekaną natką. Dopraw. Farszem nadziej kurczaka i dobrze go zepnij lub zwiąż. Ułóż w brytfance, a po bokach ułóż kilka kawałków masła. Z główki czosnku zetnij 1 cm plaster od góry i połóż na kurczaku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180st. na ok. godzinę ( na 15 min przed końcem pieczenia wyjmij czosnej i nasmaruj nim skórę kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 24.04.2012 21:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak