Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8
cukier kryształ 1szklanka
cukier puder 1szklanka
sok z cytryny 1łyżka
mąka ziemniaczana 1łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3łyżeczki
truskawki 50dag
cukier puder 1szkl
cukier waniliowy
śmietana kremówka 50dag

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy

Ubij białka na bardzo sztywną pianę.Ubijając dodawaj cukier kryształ i sok cytrynowy.Ubijaj aż cukier się rozpuści.Przesiej cukier puder z mąką ziemniaczaną,dodaj do piany.Z papieru do pieczenia wytnij 2koła o średnicy 22cm i rozłóż na nich masę bezową.Włóż do piekarnika i piecz w temp.120stopniC przez ok.2godziny.Potem wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezy do ostygnięcia.Żelatynę zalej niewielką ilością wody,odstaw,by spęczniała i rozpuść,podgrzewając.1/3truskawek zmiksuj z 1/3cukru pudru,wymieszaj z 1/3żelatyny.Masą posmaruj jeden blat.Ułóż na niej resztę pokrojonych na pół truskawek.Ubij śmietanę z reszta cukru pudru,dosypując waniliowy.Wymieszaj z resztą żelatyny.Wylej na truskawki.Przykryj drugim blatem i ozdób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak