Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mandarynkowe kwiaty

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mandarynki 12 szt
granat 1 szt
kiwi 1 szt
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
białko 2 szt
cukier kryształ 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Mandarynkowe kwiaty

Mandarynki obrać ze skórki i rozłożyć niczym kwiaty. Uważać, żeby nie poodrywać cząstek. Śmietanę ubić z cukrem. W osobnym garnuszku ubić białka z odrobiną soli i 1/2 łyżeczki soku z limonki. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody- następnie ogrzać tak, aby się rozpuściła( nie zagotować).Połączyć delikatnie śmietanę z białkami a na koniec wlać ostudzoną żelatynę. Kilka minut schłodzić. Kiedy zacznie się zsiadać nakładać do środka mandarynek. Granata obrać i wydłubać pestki- wsypywać pestki na krem. Z oskrobanego i pokrojonego w półplasterki kiwi zrobić listki. Całość lekko schłodzić- po 20, 30 minutach jest gotowe do zajadania się. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 30.09.2013 17:41
pyszne słodkości
Anna169Hosz 23.02.2013 13:49
Dziękuję.
misia53 23.02.2013 00:25
przesmacznie , malowniczo to wygląda
Aneta41 21.02.2013 18:18
super
traktorek 28.11.2012 20:30
piękne aż szkoda zjadać
gosia561 02.09.2011 19:22
bardzo smaczne
gosia561 02.09.2011 19:22
bardzo smaczne
stokrotka 17.12.2010 08:00
Piękne
MAR3STA 04.12.2010 17:40
bardzo pomysłowe i fantastycznie udekorowane;)
Renia_Kawa 10.11.2010 17:56
Boskie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak