Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo jabłkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
jaja 4 szt
cukier puder 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1 l
budyń śmietankowy 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo jabłkowe

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pulchną masę, dalej ucierając wsypywać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek ubitą na sztywno. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Trzy czwarte ciasta wyłożyć do przygotowanej formy, wyłożyć jabłka, wyrównać. Następnie wylać gorący budyń i przykryć resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.07.2013 11:40
Przepis wart wypróbowania.
jeta72 15.04.2012 18:59
super!!!
Iwona51
Iwona51 13.09.2011 10:54
pycha
Ewa111 08.08.2011 11:57
robię podobne ,bardzo smaczne ciasto
pigila
pigila 26.01.2011 09:18
do wypróbowania
MAR3STA 08.11.2010 11:20
smaczne ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak