Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek cytrynowo-śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 30 dkg
margaryny 25 dkg
cukru 42 dkg
jajko 4
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny
skórka z cytryny
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Placek cytrynowo-śliwkowy

Z mąki, margaryny, 12 dkg cukru, 4 żółtek, proszku do pieczenia, soku z cytryny i otartej skórki cytryny (porządnie wyszorowanej cytryny :) ) wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie ok. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, posmarować na wierzchu powidłami, a z pozostałego ciasta ułożyć na wierzchu skośną kratkę. Zrobić bezę: 4 białka ubić na sztywno, po czym dodać 30 dkg cukru i dalej ubijać. Tak przygotowaną bezą wypełnić oczka kratki na cieście. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 19.03.2012 23:08
Uwielbiam
tomek18 21.01.2012 08:25
świetne ciasto
maciek7 04.10.2011 20:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak